Holm & Vinje

 

Holm
Holm ble det nye kirkestedet i Tranøy prestegjeld etter Dyrøyhamn i 1777. Den første kirka var ei rødmalt korskirke med et lite tårn og to innganger. Kirkegården ble anlagt på ei slette under kirkebakken. Snart ble både kirkegården og kirka for liten, og i 1805 ble den nye og nåværende kirkegården innviet. Ei ny og staselig hvitmalt langkirke med et høyreist tårn og to sidefløyer ble innviet i 1880. Flere vakre gjenstander fra kirka i Dyrøyhamn ble overført til Holm, bl.a. en messehagl i fløyel og et sølvkrusifiks som ble gitt i gave av fogd Wang på Kastnes i 1761. Kalk, disk og oblateske i sølv ble også overført, og disse 300 år gamle gjenstandene er fremdeles i bruk under nattverden.

Lille Vinje
Lille Vinje eller ”Winio” som gĂĄrden opprinnelig het, er første gang nevnt i et skriv fra 1430. I dag bestĂĄr gĂĄrden av fem bruk. I et vakkert kulturlandskap finnes flere eksempler pĂĄ byggeskikk og bygningshistorie fra midten av forrige ĂĄrhundre fram til 1930-ĂĄra. PĂĄ Lille Vinje er det 27 runde groper i rullesteinsfjæra som man ikke helt vet hva de er blitt brukt til – det kan være tufter etter boplasser, gravplasser eller steder der man oppbevarte mat om vinteren. – Store Vinje og Lille Vinje kan en gang ha vært en gĂĄrd som ble utskilt i to gĂĄrder. I jordebøker fra 1403 og 1530 nevnes kun ”Winio” eller Winie”. PĂĄ begge gĂĄrdene finnes imidlertid kulturspor fra jern- og mellomalderen, slik at utskillinga kan ha skjedd tidligere enn de skriftlige kildene tyder pĂĄ. Ei trekulldatering fra det dypeste laget pĂĄ gĂĄrdshaugen pĂĄ Store Vinje viser at bosetningen pĂĄ gĂĄrden ble etablert i jernalderen, mot slutten av 600-tallet.

Groper i rullesteinsfjære, Lille Vinje Foto: Indre Sør-Troms Distriktsmuseum

Groper i rullesteinsfjære, Lille Vinje Foto: Indre Sør-Troms Distriktsmuseum

Gammelskolen på Lille Vinje Foto: Indre Sør-Troms Distriktsmuseum

Gammelskolen på Lille Vinje Foto: Indre Sør-Troms Distriktsmuseum

Lille Vinje fikk egen skole i 1894, men på grunn av synkende elevtall ble skolen nedlagt i 1966. Bygningen inngår i dag i Dyrøy bygdesamling. Det er en klassisk skolebygning fra århundreskiftet, med en hel del eldre utstyr og inventar intakt.
Facebook Kommentarer

Kontakt Oss
close slider

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Emne (obligatorisk)

Melding

%d bloggere liker dette: